passiefhuis
Header image  

over passiefhuis en LEW

 
line decor
JavaScript DHTML Drop Down Menu By Milonic
hoe bouw je een passiefhuis.

criteria

Een passiefhuis, en trouwens ook een nul-energiehuis, plus-energiehuis, zonnewoning, min-energie-woning, ze voldoen allen aan een aantal elementaire criteria.

  • flinke tot extreme isolatieschil
  • driebubbel glas, sterk isolerende kozijnen
  • tochtdichte en sterk isolerende buitendeur
  • balansventilatie evt aardwarmtewisselaar
  • gunstige ligging voor het bereiken van hoog rendement zonne-energie
  • zonne-energie voor verwarming en warm water.
  • opslag van warmte met een voorraadvat
  • dampdichte binnenschil, nauwgezet aangebracht.
  • wind( regen ) dichte buitenschil, nauwgezet aangebracht.
  • gering of geen verbruik van fossiele brandstoffen.
  • vaak: recuperatie van regenwater

 


   

energie

Erg belangrijk voor deze woningen is het minimale verbruik aan traditionele energiebronnen, zoals stroom, aardgas, olie. Ook stroom wordt vaak met fossiele brandstoffen opgewekt. Om het energieverbruik te minimaliseren worden daarom bovenstaande maatregelen genomen. Omdat toch elektriciteit en verwarming nodig is wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van zonnepanelen voor stroom en zonnecollectoren voor warmwater. Het warme water wordt dan weer gebruikt voor verwarming en warmwater voor douche/keuken en of hotfill huishoudelijke apparaten.

 



 

isolatie

Een passiefhuis moet aan een aantal eisen voldoen, om het totale concept goed te laten slagen. De isolatieschil rond de woning beperkt de transmissieverliezen, de warmte die je verliest door wanden, vloer en dak. De goedkoopste manier trouwens om energie te besparen is isolatie. Omdat ruwweg 3/4 van alle energie verwarming is, kan dat al een flinke besparing opleveren.


 

luchtdicht

Om verliezen door lekkage te voorkomen moet de binnenzijde van de woning luchtdicht zijn. Het binnenklimaat zal ook duidelijk verbeteren, als tocht voorkomen wordt. Tevens voorkom je dat vocht binnen de luchtdichte schil, in de bouwconstructie tercht komt en daar schades kan veroorzaken.



 

drievoudig glas, goed geisoleerde kozijnen

Als je de muren, vloer en dak extra isoleerd mag er in de isolatieschil niet al teveel onderbrekingen zijn. Het kozijn en het vensterglas dienen dus ook een goede isolatiewaarde te hebben, om ook aan de goede isolatie te kunnen voldoen.



 

vermijden koudebruggen

Als je de muren, vloer en dak extra isoleert mag er in de isolatieschil niet al teveel onderbrekingen zijn.

De fundering van deze woning is niet geisoleerd

 

koude-bruggen voorkomen



 

zongericht, schaduwvrij bouwen

Wanneer mogelijk moet zongercht en schaduwvrij gebouwd worden. Beglazing op het noorden zo weinig mogelijk, om verliezen te beperken. Op het zuiden zoveel mogelijk, om zonnewarmte in voor- en najaar, winter te benutten. Ramen op het zuiden hebben een positieve bijdrage aan de energiebalans van een woning.

Nog een leuke opmerking die ik laatst heb gelezen: plaats aan de windzijde een windscherm, bijvoorbeeld een haag. Deze doet de windsnelheid en dus het energieverlies een stuk verminderen. Naar mijn weten is er wel nog geen onderzoek naar gedaan.....