passiefhuis
Header image  

over passiefhuis en LEW

 
line decor
JavaScript DHTML Drop Down Menu By Milonic
Passiefhuis


eerste passiefhuis in Duitsland, gebouwd in 1991.

Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is een woning met een bijzonder goede isolatie. tesamen met een paar extra maatregelen bespaart een passiefhuis wel tot 90 % aan energiekosten.

Een passiefhuis is niks nieuws, al in 1977 is in Scandinavie een woning volgens passiefhuis concept gebouwd. In Duitsland is in 1991 een passiefhuis gebouwd, die als referentie en voorbeeld dient.

Ondertussen staan in Duitsland ongeveer 6000 passiefhuizen, in Oostenrijk 1000, in Belgie gaan we naar de 100 woningen, Nederland geen!

Een passiefhuis is geen revolutionair idee, een passiefhuis is een stap naar kwalitatief duurzaam en verantwoord bouwen.

 



Trias Energetica

De basis van het passiefhuis is te vinden in de Trias energetica, het spaarzaam en verantwoord omgaan met energie.

  • Zoveel mogelijk beperken van het energieverbruik, dus de energievraag, energieverliezen beperken.
  • Het gebruiken van duurzame energiebronnen, zoals de zon, waterkracht.
  • Eindige energiebronnen zo spaarzaam mogelijke gebruiken.

De huidige energie en ecologische ontwikkelingen doen ons nadenken over ons energieverbruik. We kunnen niet ongebreideld verder energie blijven consumeren. Daarom is het concept van een passiefhuis een heel goed idee voor de toekomst van ons allen.

 



energieverbruik van een gemiddelde woning.

energieverbruik van een gemiddelde woning

Een gemiddelde woning verbruikt aan energie:

  • 76% verwarming
  • 12% warm water
  • 1,5% verlichting

Het is dus eenvoudig om te besparen, namelijk gewoon goed isoleren!

  • isolatie relatief een goedkope maatregel is met veel resultaat
  • isolatie aanbrengen bij nieuwbouw is zeer eenvoudig, later bijzonder moeilijk.


verliezen langs wand, ramen, vloer en dak.

energieverliezen

Het grootste gedeelte van alle energie verliest een woning via wanden, vloer, dak en ramen, deuren.

In Nederland isoleren we niet zo slecht, maar het zou nog veel beter kunnen! Een passiefhuis heeft voor verwarming 0 tot 100 Euro nodig, per jaar!

 



energieverbruik vergeleken

isoleren

Het isoleren van een woning is een van de belangrijkste en meest effectieve maatregelen, maar bewoners van passiefhuizen gaan nog een stapje verder.

  • beter isolerende kozijnen en deuren
  • drievoudig glas
  • een balansventilatie
  • tegengaan van kieren en spleten, luchtdicht bouwen
  • zonne-energie

Eerst probeer je zo goed mogelijk te isoleren. Dan kijk je naar de energieverliezen en probeer je deze zoveel mogelijk te beperken. Ook de apparaten die in huis staan moeten zuinig zijn. Zo worden vrijwel alle energieverliezen tot een minumum beperkt. De benodigde energie die dan nog nodig is, is zo laag dat de warmte van lampen en apparatuur en de warmte van de bewoners zelf, al een flinke rol spelen. De klassieke verwarming is niet meer nodig en dat is de reden dat men het een "passief" huis noemt.

 


passiefhuis?

de term passiefhuis staat voor een woning die door de extreme isolatie en optimale constructie geen traditionele ( aktieve ) verwarming nodig heeft. De warmtewinsten van de zon, interne bronnen is voldoende voor het op temperatuur houden van de woning. Natuurlijk is er wel een bijverwarming aanwezig, bij extreme koude of langdurige periodes zonder zon dient toch een bijverwarming voorzien te worden.

Er zijn passiefhuizen die echt "passief" zijn. Daar is dus geen verwarming aanwezig! Over het algemeen echter wordt een passiefhuis gebouwd met een kleine bijverwarming, die al voldoende is. Passiefhuis bewoners gaan bewust om met energie en plaatsen meestal een zonneboiler om op eenvoudige wijze te voorzien in warm water verwarming.

 


en wat levert dat op?

Een passiefhuis is eigenlijk niks anders dan het goed uitvoeren van het concept energiezuinig te bouwen. Alle elementen in een passiefhuis zijn op elkaar afgestemd, zoals de isolatie, de orientatie naar de zon, de luchtdichtheid, de ventilatie.

Het resultaat is verrassend genoeg een bijzonder comfortabele woning! Door het ontbreken van koudebruggen, koude wanden en koude ruiten, voelt de woning een stuk aangenamer aan. Er zijn dan ook veel kleinere temperatuurverschillen tussen de verschllende bouwdelen dan in een traditionele woning. Het luchtdicht bouwen voorkomt niet alleen een boel energieverlies langs kieren en gaten, spleten, maar veroorzaakt ook geen tocht meer. Wie heeft er niet eens voor een raam gestaan in de winter en dacht "dat is fris hier". De ventilatie van een passiefhuis is consequent en goed doordacht en uitgevoerd. Daardoor ontstaan in het passiefhuis een beter binnenklimaat dan buiten! Vooral bewoners met last van pollen en stuifmeel zullen dit kunnen waarderen.

De extra zorg die aan een passiefhuis besteedt dient te worden tijdens de bouw, betaalt zich dus terug in een bijzonder energiezuinige en milieuvriendelijke woning, die ook nog eens comfortabelere en aangenamer is dan een traditionele woning!